Europaresan

Weekend

romNär man vill resa bort över en weekend är det de stora städerna i Europa som hägrar mest. Det finns ingen anledning att resa på sol- och badsemester enbart för några dagar. När man planerar in en weekendresa handlar det mer om shopping, teater, restauranger, sevärdheter, golf eller andra sådana aktiviteter.

De stora resmålen i Europa är då naturligtvis huvudstäderna. Rom, Paris, London och Köpenhamn är städer man gärna reser till över en helg. Tyvärr är det så att alla dessa städer har så mycket att erbjuda att det nästan blir svårt att välja vad man skall se eller göra när man reser dit. Detta gäller allra helst för staden på de sju kullarna – Rom.

Rom

Rom är den stad i Europa som egentligen kräver några fler dagars besök än bara en weekend. På några enstaka dagar hinner man inte ens med det allra viktigaste sevärdheterna. Det kan vara ganska jobbigt att hinna med Peterskyrkan, Sixtinska kapellet, Fontana di Trevi och Spanska Trappan på en helg. Det låter inte mycket, men det är alltid mycket folk i Rom och det kan bli så att man måste spendera väldigt många timmar i köer för att komma in i Peterskyrkan. Om man vill besöka Sixtinska kapellet har man tur om man kommer in efter en halv dags köande. Ofta får man vänta längre än så.

vatikanenPeterskyrkan är i alla fall ett ”måste”. Man kan inte åka till Rom och underlåta att stiga in i denna helgedom. Här finns också enligt många den vackraste stenstoden i världen. Direkt till höger i domen finns det underbara konstverket La Pieta skapad av Michelangelo. Marmorstatyn föreställande Madonnan med den döende sonen i knät har många gånger angripits av vandaler och finns nu i säkert förvar innanför glas.

Michelangelo är den konstnär man ser verk av också inne i Sixtinska kapellet. När man äntligen kommer in i helgedomen måste man tänka på att inte tala högt. Man måste visa vördnad här inne och i taket ser man de fantastiska målningarna av Michelangelo. Det är himmelska skapelser och man inser vidden av konstnärens förmåga. Tyvärr var han själv aldrig riktigt nöjd med vad han skapade. Detta gjorde att när han blev till åren fick grubblerier om att han kanske inte skulle mottagas väl av gud och änglarna när det var dags för avfärd från jordelivet.