Europaresan

Roadtrip

Nu när sommaren äntligen står för dörren kan det vara kul att ge sig ut på en liten roadtrip och varför inte välja hemmaplan eftersom Sverige har väldigt mycket att bjuda på i form av såväl underbara naturupplevelser som fantastiska städer.

Tidigare har vi skrivit om två guldkorn så här kommer ytterligare några städer som kan vara väl värda att besöka under en roadtrip i vårt avlånga land.

Östersund

Befinner man sig mitt i Sverige, det vill säga i Jämtland, ska man ta chansen att besöka Östersund som har en del att bjuda på. Närheten till Storsjön gör att man bara är ett stenkast ifrån en underbar natur när man befinner sig i Östersund. Dessutom finns museét Jamtli i staden. Där man kan få reda på hur livet levts i Jämtland under tusen år. Och på Frösö Zoo ser man en mängd olika djur. Befinner man sig i staden i slutet av juli kanske ett besök på musikfestivalen Storsjöyran kan vara något.

Ystad

Har man vägarna förbi Skåne bör man inte missa Ystad som man hittar på den skånska sydkusten. Den pittoreska stadskärnan med många gamla fina hus och mysiga gränder är nästan helt unik i sitt slag och något man definitivt inte bör gå miste om. I närheten av Ystad hittar man dessutom ett flertal andra sevärdheter som skeppssättning Ale stenar i Kåseberga samt Kungagraven i Kivik som är över 3 000 år gammal.

Kalmar

På ostkustens strand hittar man Kalmar som är en pärla utöver det vanliga, framför allt för den som är intresserad av svensk historia, där staden genom århundradena spelat en central roll. Den främsta sevärdheten i Kalmar är tveklöst Kalmar slott med anor från 1100-talet. Det praktfulla slottet är något man inte bör missa. När man väl är Kalmar bör man såklart ta en tur över Ölandsbron och besöka Sveriges näst största ö, som på sommaren är ett av landets populäraste turistmål.