Europaresan

På resa i tjänsten

Resa är något man inte bara gör i för skojs skull, många reser faktiskt dagligen i andra ärenden är för just rekreation som är anledningen till varför man åker på semesterresor. Ett sådant exempel är att man reser i tjänsten. Vi tänkte här bena ut lite vad som gäller för en tjänsteresande i form av ersättning och liknande.

Affärsresa

När det handlar om en tjänsteresa så finns det lite olika saker som man som anställd har rätt att få ersättning för. Här kommer de vanligaste posterna.

Generellt om reseersättning – Arbetsgivaren ska ersätta de kostnader du har för resor inom tjänsten. Det kan vara bilkostnader, flygkostnader och så vidare. Arbetsgivaren ska också ersätta ökade levnadskostnader och tid för resor i tjänsten utanför arbetstid.

Resekostnader – De utgifter du haft för själva resandet skall du få tillbaka från din arbetsgivare. Det innebär alltså kostnader för tåg- och flygbiljetter, taxiresor och hotellnätter. Ersättningen är som logiken säger skattebefriad. Det man som anställd ska hålla koll på är sitt företags resereglemente för vad som anses som vilka kostnader som räknas till det du kan ersättas för.

Traktamente – är en vanlig form av ersättning för resan som ämnar att täcka de ökade levnadskostnader som det innebär med en tjänsteresa. Meningen är att traktamentet ska täcka kostnader som du som anställd har för mat, boende och mindre utgifter så som parkering eller liknande. Traktamente kan du få om det är en resa på över fem mil, men också att den kräver övernattning. Ersättningen fås för hel- och halvdagar och är skattefri. På affärsresa.nu finns mer information om traktamente och annat som rör din tjänsteresa.

Restidsersättning – Restidsersättning är en ersättning du kan få för den tid som går åt till resande i tjänsten som sker utanför den ordinarie arbetstiden. Hur stor ersättningen är beror på vad som anvisas i kollektivavtalet. Skulle företaget inte vara anslutet till något kollektivavtal så måste restidsersättning regleras i den anställdes anställningsavtal istället.