Europaresan

I Malmös fotspår

Eftersom vi på Europaresan är stora fotbollsfantaster så tänkte vi att det kunde passa sig bra med ett litet specialreportage, nu när fotbollsklubben Malmö FF tagit sig till Champions League.

För ungefär en månad sedan så stod det klart att Malmö FF efter att ha vunnit den avgörande matchen i kvalet till Champions League, som första svenska lag på över ett sekel, kommer att spela turneringens gruppspel.

Vi på Europaresan jublar förstås och även om inte oddsen ser bra ut för Malmö på pappret så tycker vi att det passar bra att presentera de städer du som supporter ska besöka om du åker med på bortamatcherna i gruppspelet. Laget lottades att spela i tre olika länder, Spanien, Grekland och Italien.

Vi tar en kort genomgång av de tre motståndarnas städer.

Turin – Juventus FC

Från de nordliga delarna av Italien, närmare bestämt från staden Turin i provinsen Torino så kommer det italienska mästarlaget Juventus FC. Staden är med sin knappa miljon innevånare Italiens fjärde största stad och är en av landets viktigaste industristäder.

I staden där Zlatan Ibrahimovic tidigare spelade fotboll så finns även Fiats huvudfabrik för tillverkning av bilar och det var även i denna stad som maskinen som används för att tillverka chokladkakor uppfanns.

Madrid – Atletico Madrid

Mot sig i Champions League-gruppspelet har Malmö även fjolårsfinalisten Atletico Madrid som till vardags spelar sina hemmamatcher på Vicente Calderón-stadion och är rivaler med en den klubb som ifjol vann hela turneringen – alltså Real Madrid.

Madrid är som kanske bekant också Spaniens huvudstad och är med sina 3,3 miljoner innevånare den tredje största staden i EU. I övrigt så har Madrid en av världens största och snabbast växande tunnelbanor.

Pierus – Olympiakos FC

Den klubb som Malmö FF förväntas ha störst chans att ta poäng mot är den grekiska klubben Olympiakos FC. Klubben med inte mindre än 40 grekiska ligatitlar kommer ifrån hamnstaden Pierus i de sydvästliga delarna av Grekland. Staden kallas även för Atens hamn, då den traditionellt sett fungerat som just detta, och idag är staden sammanvuxen med Aten.

Staden ansågs på 400-talet mycket viktig för Atens utveckling och maktställning