Europaresan

Fantastiska Kroatien

I Kroatien hittar du Medelhavets klaraste vatten, häftiga matupplevelser, ett öppet och trevlig folk samt ett rikt nöjes- och kulturliv. Kroatien gränsar någonstans mellan Syd-, Central- och Östeuropa så det är inte helt självklart specificera vilken region landet tillhör. Kroatien är tack vare sitt nära läge vid Medelhavet känt för sina fina seglingsmöjligheter. Landet kallas dessutom i folkmun för ”de tusen sjöarnas land”.

Det finns många sevärda platser att besöka i Kroatien, två av dessa är de badvänliga guldkornen Dubrovnik och Split.

Att ta sig till Kroatien från Sverige behöver inte längre vara så komplicerat, då det finns många små flygplatser runt om i Sverige som under sommarhalvåret har resor till det lilla landet. Till exempel hittar du charterresor till Kroatien från Sundsvall Timrå Airport under hela sommaren. Det brukar även vara billigare att resa från mindre flygplatser än de stora.

Dubrovnik

Dubrovnik är ett lyxigt paradis som har gott om förstklassiga hotell och flådiga restauranger, vilket lockar såväl jetsettare som stora kryssningsfartyg. Själva staden är insprängd mellan två vikar som vilar mellan kala grå berg som tillsammans bildar en effektfull kontrast till det djupblåa och kristallklara vattnet. Det är inte direkt oväntat att staden räknas som en av Europas vackraste städer. Staden lyckas på ett naturligt sätt blanda in gammal och ny arkitektur. Kyrkor, palats och befästningar i stadens gamla delar smälter väl ihop med stadens nyare områden som kantas av butiker, restauranger och kaféer.

Split

Split är staden som delvis omges av ett palats. Gamla stan omges av det vackra paltas som den romerska kejsaren Diocletianus lätt upprätta i slutet på 200-talet. Från Palatsets höga torn har du möjlighet att beskåda en magnifik utsikt över staden och havet. Split är Kroatiens näst största stad och räknas även som en av de vackraste. I de gamla delarna finner du förutom alla vackra byggnader även en mängd mindre butiker, mysiga caféer och trevliga restauranger. Dessa delar av Split andas verkligen historia. I Splits mer centrala delar hittar du hamnpromenaden och även här ett brett utbud av restauranger och underhållning. Härifrån kliver du även på de färjor som tar dig till de största öarna i området.