Europaresan

Att resa med funktionsnedsättningar

Funktionsnedsättningar kommer i väldigt många olika former och det är bra att tänka på hur detta kan påverka ens flygresa. Flygbolag gör ofta allt de kan för att se till att alla ska kunna resa med dem, men för att det ska gå smidigt till bör man så tidigt som möjligt informera om eventuella specialbehov.

Hörselnedsättningar

Många lever med olika grader av hörselnedsättningar idag och det behöver sällan vara ett problem när man ska flyga. Majoriteten av hörapparater kommer till exempel inte att utlösa metalldetektorer eller behöva speciell tillåtelse för. Det kan dock vara bra att säga till personalen så de är medveten om ens situation. Att skaffa en hörapparat med bullerskydd kan också vara bra då det låter en hel del ombord många flygplan. Läs mer om detta hos Earthech. Där kan du få den hjälp som du behöver när det kommer till problem med sin hörsel.

Rullstol på flyget

Det är sällan ett problem att ta med en rullstol på flyget, men det finns några förberedelser som måste göras innan. Till att börja med måste man boka ledsagning minst 48 timmar innan avresan. Detta gör man via flygbolaget. På så sätt får man hjälp genom säkerhetskontrollen och ända vägen till flyget och kan lyfta in i och ut ur flygstolen. Går rullstolen att fälla ihop kan den transporteras som incheckat specialbagage och behöver inte föranmälas. Man får då låna en rullstol av flygplatsen för att ta sig till sin gate. Även vid ankomst så följer ledsagare dig ut från planet och dit du önskar i ankomsthallen

Medicinska tillstånd

Med ett medicinskt tillstånd menar man något som kräver läkemedel eller annan specialutrustning som exempelvis syrgas ombord. Igen är detta något man måste meddela om i god tid och vid allvarliga sjukdomar kan man behöva få ett skriftligt läkarintyg som visar att man är godkänd för resa. Har man med sig läkemedel måste dessa vara i sin originalförpackning och allt som är receptbelagt måste medföljas av ett läkarintyg på engelska. Detta är viktigt att man innan sin resa ser till att man har fått från sin läkare.